Wordt 2020 een mooi jaar voor zelfbouwers? De Workshop ‘CPO – Zelf je huis bouwen’ van de Triodos Bank begon in ieder geval veelbelovend!

Wordt 2020 een mooi en bijzonder jaar in de woningbouw voor Collectief Particulier opdrachtgeverschap? Die vraag was al snel actueel omdat ik op 6 januari begon met de Triodos workshop ‘CPO – Zelf je huis bouwen’. Al ruim een jaar ben ik als CPO-expert betrokken bij deze maandelijkse workshops die de Triodos Bank Nederland organiseert. Het zijn eigenlijk altijd mooie bijeenkomsten, omdat de deelnemers het voornemen hebben om hun eigen huis te gaan bouwen en dat het liefste samen met anderen willen doen. In de workshop is mijn bijdrage om een beeld te geven hoe in Nederland het collectief particulier opdrachtgeverschap is ingebed in het bouwbeleid van gemeenten en provincie. Wat de kansen van CPO zijn voor de mensen zelf, welke uitdaging zij met elkaar aangaan en, onvermijdelijk ook, welke eventuele valkuilen men tegen kan komen. Afgelopen dinsdag was er een hoge opkomst. Maar liefst 16 deelnemers, zij vertegenwoordigen even zovele initiatieven. Materieel kan het dan gaan om een forse impuls voor de woningbouw.

Bijzonder was dat deze keer de workshop kon worden gehouden in het vorig jaar opgeleverde nieuwe hoofdkantoor van de Triodos Bank Nederland op het landgoed De Reehorst in Driebergen. Het kantoorgebouw, naar ontwerp van RAU Architecten en Ex Interiors, mag gerust beschouwd worden als een van de meest toonaangevende projecten in ons land waarin ‘duurzaamheid en circulariteit’ leidend zijn. In het ontwerp vertaalt dat zich, in begrippen als ‘gezondheid, energie, water, sociaal en materialen’. En dat is in alles voelbaar. Zo is het een elegant gebouw, dat mooi is ingepast in het historisch rijke landgoed. Het groene karakter ervan vertaalt zich ook in het gebouw zelf, zo bepaalt het gebruik van hout het karakter van het gebouw en zijn de ‘groene daken’ een ecosysteem, dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan de verscheidenheid van soorten beplanting en fauna op het landgoed.

Bij binnenkomst in de transparante ontvangsthal voel je je, als bezoeker of gebruiker, direct welkom. De transparante zalen, waar ook de workshops worden gehouden, zijn niet alleen functioneel, maar doen de gebruikers ook het dagelijks wisselende landschap ervaren. Dit geeft een geweldig decor aan de werkplekken van de Triodos Bank. Kortom, het is een stimulerend gebouw voor hen die zelf willen gaan bouwen! En dat juist zijn de deelnemers aan de CPO-workshop.

Ik vind het telkens weer een mooie ervaring. Het is misschien wel de meest toegepaste lezing die ik geef over het eigen bouwen. Gewoon basic praktische informatie, gecombineerd met mooie al gerealiseerde projecten die tot voorbeeld dienen. De deelnemers zijn altijd geconcentreerde toehoorders en actieve vragenstellers. En dat is ook begrijpelijk, want zij willen zelf aan de slag en daarom zoveel mogelijk kennis vergaren. Zelfbouwen is geen sinecure. Het vraagt echt een inspanning van de groep die het oppakt. Maar zelfbouwen is ook gewoon heel erg leuk.

Ook in mijn eigen bouwpraktijk als architect en procesbegeleider van CPO-projecten staat duurzaamheid centraal. Juist in de zelfbouw kun je met een paar spelregels al heel mooie resultaten bereiken. In mijn CPO-projecten in Nieuw Delft hebben mijn particuliere opdrachtgevers gekozen voor een toekomstbestendige flexibiliteit in gebruik en indeling. Dat wil zeggen kiezen voor een grote overspanning met kolomvrije ruimtes, extra vrije verdiepingshoogte en slimme installatieconcepten met een laag energiegebruik. Het organiseren van een functionele diversiteit, bijvoorbeeld door rekening te houden dat het wonen gecombineerd kan worden met werken, of door het introduceren van gemeenschappelijke ruimten, waardoor de eigen woning compacter kan worden. En voor het materiaalgebruik uitgaan van eerlijke materialen die natuurvriendelijk zijn (C@C) of proberen om circulair te bouwen. Zo is de nieuwe Triodos Bank van Rau bijvoorbeeld een bijna volledig demontabel gebouw!

Wordt 2020 een mooi jaar voor zelfbouwers? De workshop ‘CPO – Zelf je huis bouwen’ van de Triodos Bank begon in ieder geval veelbelovend!  Mij gaf het als inleider op deze eerste CPO-workshop van het jaar een kick.  Zestien enthousiaste mensen, die heel graag hun eigen CPO project willen realiseren. Zij ontsnappen aan de voorspelbaarheid van ons gestandaardiseerde bouwproces. Met hun toekomstige duurzame CPO projecten zijn zij het, die een extra kleur geven aan ons wonen.

Kortom mijn 2020 is goed begonnen!

Voor meer informatie over zelfbouw, over het begeleiden van CPO-projecten en over onze ervaringen als architect, neem gerust contact met ons op. Wij laten in Nieuw Delft graag zien wat wij met onze opdrachtgevers hebben gerealiseerd: liesbeth.janson@studiohuijgens.nl