CPO Nieuw Delftse Poort 9: Kleur is een keuze

Een staalkaart voor Nieuw Delftse Poort met de kleuren van het interieur

Alles is een beslissing in het bouwen. Niets is toevallig. Alles moet een reden hebben. Maar soms is er een zekere vrijheid. De meest zichtbare is het materiaal waarmee een gebouw is opgetrokken. In onze praktijk hebben wij een voorkeur voor het klassieke metselwerk. Gewoon omdat het een echt Nederlands product is, dat bovendien degelijk en heel duurzaam is. Niet voor niets is in de oude steden, zelfs als de gebouwen gerestaureerd zijn, het metselwerk vaak nog origineel.

De keuze voor de kleur is heel belangrijk, omdat het ook mede de identiteit van een gebouw zal gaan bepalen. Voor de Nieuw Delftse Poort hebben wij bewust gekozen voor een groen gemêleerde metselsteen. De steen is van Wienerberger, type Goud in Waalformaat. Ze worden halfsteens en in staand verband verwerkt en hebben straks een witte voeg die 5 mm verdiept ligt.

Waarom groen? Misschien wel mede, omdat de ambities in de Spoorzone groen zijn. Wij hebben dat in het gebouw dan ook in alle opzichten verwerkt. Dus waarom mag ons gebouw, dan ook niet letterlijk de uitdrukking zijn van dit nieuwe bouwen?

De kleur groen was direct van invloed op de kleur van de aluminium kozijnen. Deze zullen geanodiseerd zijn in alu-bronze. Deze kleurkeuze zal de groentint van het metselwerk versterken. Aan de achtergevel (hofzijde) laten we de metselpenanten begroeien met Vuurdoornstruiken. Deze dragen roodoranje bessen en zijn ook in de winter blad-dragend. Het steenrode Terre d’Egypte in het interieur van de algemene ruimten, is een knipoog naar deze begroeiing.

Tot slot hebben wij de naam Nieuw Delftse Poort en het bouwjaar verwerkt in het metselwerk. Door hiervoor voor een wit verglaasde steen te kiezen zal het, door zijn speelse zichtbaarheid, deel worden van het geheugen van de stad.

Door middel van stellatten worden de penanten strak gemetseld
De penanten aan de hofzijde worden straks deels begroeid met Vuurdoornstruiken
Vuurdoornstruik
De naam Nieuw Delftse Poort is opgenomen in het gevelmetselwerk aan de Nieuwe Gracht