Een bijzondere ervaring: in Corona-tijd ontdekken de bewoners van Leeuwenhoek Special hun nieuwe woning van binnen naar buiten

Nu de wereld, en dus ook ons land, als gevolg van het Corona virus terecht is gekomen in een bijna lock-down (wie kende dat woord eigenlijk?), gaat het gewone leven, zo goed en zo kwaad als  het kan, door. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar soms valt het geluk de goede kant op. Dat geluk hebben de bewoners van het CPO-project Leeuwenhoek Special in Nieuw Delft. De negen huishoudens – mijn opdrachtgevers –  hebben, samen met Studio Huijgens, in de afgelopen drie jaar hun eigen woning en een gemeenschappelijke ruimte op de bovenste verdieping, ontwikkeld.  Juist afgelopen maand februari maakten zij de oplevering mee. Zeventien maanden hebben zij verlangend langs de bouwplaats van hun toekomstige woning gelopen. Eindelijk was het zover. In maart konden zij zelf aan de slag. En dat gebeurde dan ook direct. Eerst het grote werk, de inrichting van het appartement. De keuken, de douche, de indeling, alles verschilt per huishouden en alles is maatwerk. En dan is er de verhuizing en het moment van de werkelijke inrichting van de nieuwe woning. De kamers worden ingericht, de spullen kunnen uit de dozen, de boeken gaan in de kast, en het servies krijgt – althans voorlopig een vaste plaats.

En dan, verandert de wereld. Plotseling worden wij allemaal geconfronteerd met het drama van de corona virus. En wat moet je dan? Zeker voor senioren is het een kwetsbare tijd. Maar wat is het dan niet geweldig om net op dat moment in je nieuwe appartement te zitten. Het leven kan geleefd worden. Misschien wel minder vrij als ervoor, maar het grote genieten ‘van binnen naar buiten’ is begonnen. letterlijk ervaren hoe het is om te wonen in Nieuw Delft, aan de Nieuwe Gracht en met een mooi uitzicht op de nieuwe Coendersbuurt.

Als architect en  procesbegeleider van Studio Huijgens, geniet ik geweldig van de reacties die loskomen bij de bewoners wanneer zij hun huis en buurt ontdekken. Zo stuurde een bewoner mij de luchtfoto van Nieuw Delft van Robert Barunovic, een bewoner van de Coendersbuurt. Goed zichtbaar is het CPO-project Leeuwenhoek Special. Een bewoner van het CPO-project Leeuwenhoek Special,  Ton van der Heijden, stuurde een video met zijn Zicht op de Coendersbuurt in Nieuw Delft en zichtbaar geniet hij van de diversiteit van het particulier opdrachtgeverschap. Van Luc Soethout, een trotse bewoner van het ook door Studio Huijgens ontwikkelde Grachtenhuis Nieuw Delft, kreeg ik de foto van zijn zicht op de Leeuwenhoek Special, waar een aantal bewoners voor het eerst genieten van de zon op het balkon. En tot slot stuurde Do Harsveld een mooie panorama foto met een geweldige zonsondergang vanuit de Leeuwenhoek Special. Een jaloersmakend uitzicht, dat is wel duidelijk.

Ik vond het bijzonder om te zien dat de achterliggende gedachte van deze bouwgroep: ‘lang zelfstandig wonen en een beetje op elkaar kunnen letten indien nodig’,  al direct zijn betekenis krijgt. Juist in een tijd waarin de corona-crisis mensen terugwerpt op zichzelf, zie ik dat de groep steun heeft aan elkaar. Kunnen terugvallen op een veilige omgeving is juist in deze periode van een enorme betekenis. Waar housewarming party’s uitgesloten zijn doen de video’s en de foto’s hun vervangende werk naar de familie en vrienden. En ik vind het mooi om te zien hoe iedere bewoner de nieuwe omgeving op zijn of haar eigen manier beleeft. Gemeenschappelijk is de sensatie van de nieuwe plek. Het ontdekken ervan op een moment dat thuisblijven door de Corona crisis onvermijdelijk is, is dan gelukkig nog een bijzondere ervaring!