Hoogste punt CPO-project Leeuwenhoek Special brengt een gevoel van sensatie en geluk

Een nieuw huis brengt altijd een gevoel van opwinding met zich mee. Maar het wordt pas een echte sensatie, wanneer je je eigen huis bouwt. De gedachte om een eigen huis te gaan bouwen is op zich al avontuurlijk. Maar er echt toe besluiten is een andere stap. Het begint altijd weer met een idee. Dat idee, wordt omgezet in een schets, en ja, vanaf dat moment wordt het idee al heel tastbaar in een heuse maquette. Bij een maquette heb je al het idee dat je kunt voelen, ja bijna ervaren hoe je eigen woning eruit zal kunnen gaan zien. In gedachten kan je er al binnenkomen, door je kamer heen lopen, naar het raam en uitkijken op de Nieuwe Gracht of naar de spelende kinderen in het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Ja, lang voordat je er woont, woon je in gedachten al in je denkbeeldige woning. Zijn de bouwgroepleden om de vergadertafel al je eigen buren en deel je samen het gemeenschappelijk dakterras.

Maar je eigen huis bouwen, is niet alleen dromen. Nee, het vraagt ook echt wat van alle leden van een bouwgroep. Je moet met elkaar een forse weg bewandelen. Daarbij is het telkens weer de vraag, of alle wensen ook wel echt in het nieuwe woongebouw verwezenlijkt kunnen worden. Ook bij het zelf bouwen van een eigen woning, is het voortdurend keuzes maken. Het meest spannende moment is de selectie van een aannemer. Want alles staat of valt toch met de vraag of een aannemer ook daadwerkelijk bereid is, om voor het beschikbare bedrag deze woning van je dromen te realiseren? Maar wanneer ook deze stap is genomen, kan de aanneem-overeenkomst worden getekend. Nu komt het allemaal echt dichterbij. De eerste paal wordt geslagen, de fundering gelegd en de eerste verdiepingen verrijzen. En voor je het weet is het hoogste punt bereikt. Het pannenbier kan aan de bouwvakkers, die immers voor jou aan het werk zijn, worden uitgereikt.

En dan is er dat moment op 28 juni 2019, waarop je voor het eerst op de bouwplaats door je eigen 1 op 1 maquette mag lopen. Het is ook het moment, waarop je niet aan de tafel zit om te vergaderen, je niet niet bij de bank zit om je lening te regelen; nee nu loop je in de ruwbouw van wat zo lang een fantasie was. Ineens heel concreet de trappen op, die naar boven gaan, naar je eigen appartement. Daarbinnen zie je aan de elektriciteitsdraden en pvc pijpen al, wat straks de definitieve indeling zal gaan worden.  Nu kan je nog door de virtuele muren heen wandelen. Het uitzicht, dat is al wel zoals het straks zal zijn. Je kijkt, samen met je partner, misschien ook wel met je kinderen en kleinkinderen, uit over de Nieuwe Gracht en het Van Leeuwenhoekpark. ‘Hier wonen wij straks’, hoor je jezelf trots zeggen en je voelt de sensatie, het is een moment van geluk. 2019 – Collage Bouwgroep Leeuwenhoek Special

Dat was, wat ik zag bij de opdrachtgevers van de CPO bouwgroep Leeuwenhoek Special, toen zij door de ruwbouw van hun woongebouw en woning liepen. Geluk een mooier woord is er niet voor. Voor hen is het wonen niet slechts verhuizen naar een nieuw huis. Nee, hier is het de sensatie dat  hun fantasieën over het eigen wonen zijn omgezet in een heus CPO-project, met woningen die helemaal van hen zelf zijn. Dat is de sensatie van het creëren en dat maakt gelukkig.

Als architect is het heerlijk om, samen met deze mensen, te bouwen aan deze vorm van geluk.

Liesbeth Janson, Studio Huijgens