Delftse Bouwgroep Leeuwenhoek Special ondertekent aanneemovereenkomst

Vrijdag 20 April 2018 is voor de Delftse Bouwgroep Leeuwenhoek Special en Studio Huijgens een historische dag geworden. Op deze dag ondertekende de bouwgroep de aanneemovereenkomst met de Nieuwkoopse aannemer Vink Bouw voor het appartementengebouw in het Van Leeuwenhoekkwartier in Nieuw Delft. Met de ondertekening werd de realisatie van het eerste CPO-project in het Van Leeuwenhoekkwartier in de voormalige spoorzone van Delft een feit. Voor Studio Huijgens was dit alweer het tweede CPO-project dat zij gaat realiseren in de nieuwe stadswijk. Voorwaar een feestelijke ondertekening daar op het zonnige erf van de Nieuwkoopse aannemer.

Het avontuur van de Bouwgroep Leeuwengroep Special begon al in januari 2015, toen bleek dat er voor vier geïnteresseerden, geen plaats meer was in het door Studio Huijgens ontwikkelde CPO-project Grachtenhuis Nieuw Delft in de Coendersbuurt in Delft. Deze vier zelfbouwers lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Samen met Studio Huijgens zijn zij een zoektocht begonnen naar nieuwe zelfbouwmogelijkheden in Nieuw Delft. Toen dreigde dat er in het Van Leeuwenhoekkwartier geen zelfbouwkavels voor CPO-projecten zouden worden opgenomen, nam de bouwgroep i.o. het initiatief om, samen met Studio Huijgens, een eigen massastudie te maken. In de in november 2015 verschenen massastudie ‘Kansen voor nieuwe bouwgroepen in van Leeuwenhoekkwartier in de Spoorzone Delft’ – waren tenminste drie locaties opgenomen voor bouwgroepen in het Van Leeuwenhoekkwartier. Aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester en wethouders werd verzocht om in haar plannen ruimte op te nemen voor CPO-projecten. Deze actie zou succes hebben. In het uiteindelijk stedenbouwkundig plan werden, naast individuele kavels, ook zelfbouwkavels voor CPO opgenomen. Of de bouwgroep Van Leeuwenhoek ook echt de kans kreeg om te gaan bouwen zou echter pas bij de uitgifte van de kavels blijken. De loting maakte er een kansspel van. Voor de bouwgroep was ook deze onzekerheid geen reden om niet door te gaan. Al voor de loting op de kavelkiesdag op 24 september 2016 waren het schetsontwerp en de stichtingskostenraming gereed. En, naar bleek, soms kan je het geluk afdwingen. De bouwgroep werd als eerste CPO-project ingeloot en nam een reservering op de grond van het kavel ‘Special’. Door de voorbereidingen kon daarna een vliegende start gemaakt worden. In januari 2018 verleende de gemeente Delft de omgevingsvergunning en vrijdag 20 april kon de aanneemovereenkomst met de aannemer VinkBouw getekend worden.De verwachting is dat direct na de zomervakantie de start bouw zal gaan plaatsvinden. Voor Studio Huijgens is dit opnieuw een bijzonder moment. Ons bouwplan voor het Grachtenhuis Nieuw Delft was het eerste bouwinitiatief in de Coendersbuurt. Met deze planning zal opnieuw een bouwgroep van Studio Huijgens de start markeren van CPO in een nieuwe wijk. Het laat in ieder geval zien dat CPO-projecten heel voortvarend kunnen zijn. Voorwaar een prestatie van de bouwgroep die in grote harmonie met ons hun eigen woningbouwplan hebben ontwikkeld.

De architect van het bouwplan is Liesbeth Janson van Studio Huijgens i.s.m Olivier van der Bogt van BureauNZ. Het bouwplan van de bouwgroep Leeuwenhoek Special is gesitueerd in het Van Leeuwenhoekkwartier in Veld 3 aan de Nieuwe Gracht. De bewoners zullen straks uitkijken op de Coendersbuurt. Aan de achterzijde van het kavel is er zicht op het nieuw aan te leggen Van Leeuwenhoekpark, dat bovenop de ondergrondse treintunnel gesitueerd zal worden. Het bouwplan zelf bestaat uit acht appartementen en een atelierwoning met twee verdiepingen op de begane grond. De gemiddelde woninggrootte is 120 m2 netto. Op de bovenste verdieping (de vijfde) heeft de bouwgroep een gemeenschappelijke studio van 35 m2 en 40 m2 dakterras aan de zonzijde. Het bouwblok heeft een inpandige stallingsgarage met vijf parkeerplaatsen.