Nieuw Delft feestelijke start

De start van de Coendersbuurt in de Spoorzone Delft begint op 2 maart om 17.15 uur met het Grachtenhuis Nieuw Delft, een CPO-appartementengebouw voor 5 opdrachtgevers door Studio Huijgens.

Na 14 maanden hard werken is het zover. Het Grachtenhuis Nieuw Delft, een CPO-project van Studio Huijgens, gaat daadwerkelijk gebouwd worden. En extra feestelijk is het feit dat met ons Grachtenhuis Nieuw Delft er ook een begin gemaakt wordt met de realisering van de Coendersbuurt in de Spoorzone van Delft. Op ons verzoek is de minister van Wonen Stef Blok bereid om deze eerste paal te komen slaan. Dat maakt alles extra feestelijk. Het mag duidelijk zijn dat wij als Studio Huijgens alsook onze vijf opdrachtgevers trots uitkijken naar dit toch ook historische moment in de spoorzone van Delft. De aannemer is alvast begonnen op de bouwplaats. Als alles meezit zal nog voor het einde van dit jaar de vijf opdrachtgevers hun huis kunnen betrekken. Wij gaan in ieder geval op 2 maart het moment van de start van de bouw vieren. Het blijft bijzonder om samen met mijn opdrachtgevers in zo’n korte tijd een mooie en ruim grachtenhuis te mogen bouwen. En, ook niet onbelangrijk wij laten hiermee ook zien dat particulieren snel kunnen bouwen. Ja, sterker nog ook met een CPO-project is het mogelijk om snel tot resultaat te komen. Het zou geweldig zijn wanneer de gemeente Delft bij de komende fasen van de Spoorzoen ruim baan zal gaan geven aan particulieren die willen gaan bouwen in Nieuw Delft. Laat het Grachtenhuis Nieuw Delft voor zowel de gemeente Delft als voor al die particulieren die graag zelf willen bouwen een inspiratiebron zijn om hiermee door te gaan. Voorlopig gaan wij op 2 maart genieten van onze eerste feestpaal. Kom gerust langs. Wij zijn trots! Wilt u zelf ook gaan bouwen en wilt u een bureau met ervaring schroom dan niet om ons te mailen: post@studiohuijgens.nl. Wij maken graag een afspraak.

 

Een korte voorgeschiedenis:

Grachtenhuis Nieuw Delft, 5 opdrachtgevers, één CPO-appartementengebouw

Januari 2014: Studio Huijgens wordt bij de architectenselectie gekozen om haar ideeën voor de Coendersbuurt in de Spoorzone in Delft te presenteren op de komende informatiemarkt voor particuliere opdrachtgevers.

Maart 2014: Tijdens de informatiemarkt in Loods 015 in Delft, georganiseerd door het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone (OBS), presenteert Liesbeth Janson van Studio Huijgens haar concept voor het Grachtenhuis Nieuw Delft: een woongebouw voor appartementen, die levensloopbestendig zijn en daardoor uitermate geschikt voor diverse doelgroepen

Oktober 2014: Onder begeleiding van Studio Huijgens richt een groep zelfbewuste senioren de Vereniging Grachtenhuis Nieuw Delft op om samen met de architect Liesbeth Janson een plan op maat te ontwikkelen. Doel is één mooi herkenbaar grachtenhuis met vijf specifieke appartementen voor onze opdrachtgevers.

December 2014: Met het OBS wordt de kavelkoopovereenkomst afgesloten en krijgt Studio Huijgens officieel de ontwerpopdracht. Met architect Liesbeth Janson worden de individuele wensen geïnventariseerd en een ontwerp gemaakt dat past binnen het kavelpaspoort en waarin elke opdrachtgever zijn of haar eigen woonwensen in vervulling ziet gaan.

Juli 2015: Dankzij de vrijstellingen die tegenwoordig voor zelfbouwers mogelijk zijn kan de aanvraag van de omgevingsvergunning al snel worden ingediend. Plangarant doet de externe toetsing waardoor wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase mogelijk blijven

Oktober 2015: Wij nodigen drie aannemers uit om een prijsaanbieding te doen voor de bouw van het Grachtenhuis Nieuw Delft in combinatie met een nieuwbouwgarantie van BouwGarant. De bouw wordt gegund aan De Capelse Streekbouw welke is gevestigd in Nieuwerkerk aan de IJssel

December 2015: Ondertekening van de individuele aanneemovereenkomsten: de uitvoering kan worden voorbereid

Februari 2016: Grondoverdracht aan de vereniging Grachtenhuis Nieuw Delft

Februari 2016: De voorbereiding van de bouw gaat beginnen. Op 2 maart wordt de eerste paal geslagen door de minister van Wonen Stef Blok. Met het grachtenhuis wordt officieel ook de Coendersbuurt gestart.

Oktober 2016: Geplande oplevering van het Grachtenhuis Nieuw Delft.

 

Grachtenhuis Nieuw Delft

Projectgegevens

Het CPO-project voor appartementen ligt op een hoek vlakbij het oude en nieuwe NS-station aan de nieuwe gracht in Delft. In het gebouw bevinden zich 5 woningen voor opdrachtgevers die in CPO dit grachtenpand samen met Studio Huijgens hebben ontwikkeld. De woningen worden ontsloten met een lift en hebben een vrije plattegrond. Door de bijzondere hoeklocatie hebben de appartementen ruim 20 strekkende meter voorgevel. Het penthouse op de 3e verdieping is 140 m2 groot en heeft 3 dakterrassen. Grote erkers met verdiepingshoge ramen bieden een uitzicht op de stad en zijn een markant onderdeel van de architectuur.

Grachtenhuis Nieuw Delft zal worden voorzien van 5 individuele warmtepompen met bodemlussen, 20 PV-panelen en er wordt gebouwd met duurzame materialen. De EPC van 0,34 scoort beter dan de huidige eis in het Bouwbesluit en de verwachting is dat deze appartementen met lage temperatuur vloerverwarming en ventilatie met warmteterugwinning zeer energiezuinig zullen zijn. De Coendersbuurt wordt niet op het gasnet aangesloten.

Opdrachtgever: Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft
Adres: Keizer Karelstraat 23 t/m 31, 2613 JW Delft
Aantal woningen: 4 appartementen en 1 maisonnette
Inhoud woongebouw: 2750 m3
Bruto vloeroppervlak: 808 m2 (kavel oppervlak 332 m2)
Bouwsom: 1,57 miljoen euro (incl. btw)
Stichtingskosten: 2,3 miljoen euro (incl. btw)
Architect en procesbegeleider: Liesbeth Janson van Studio Huijgens te Den Haag i.s.m. Espace-Continue te Rijswijk
Aannemer: De Capelse Streekbouw, Nieuwerkerk aan de IJssel