Grachtenhuis Nieuw Delft: eerste bewoners spoorzone Delft

Wat een mooi begin van het nieuwe jaar. Het Grachtenhuis Nieuw Delft CPO in de Coendersbuurt is bewoond. De vijf huishoudens, die de opdrachtgevers werden van het CPO-project Grachtenhuis Nieuw Delft, zijn inmiddels ook de eerste bewoners van de nieuwe Coendersbuurt in de voormalige spoorzone van Delft.

Ik had, eerlijk gezegd, niet verwacht dat het zo voorspoedig zou gaan, toen ik op 8 maart 2014, mijn ontwerp voor een grachtenhuis nieuwe stijl presenteerde. Voor mij was helder dat de Coendersbuurt in Nieuw Delft een geweldige plek zou zijn om te wonen. Aantrekkelijk vooral ook voor senioren. De locatie is dicht bij de binnenstad, dicht bij alle vormen van openbaar vervoer en de plek zelf, met haar grachten en park, wordt weldadig. Voor mij als architect zat de uitdaging ook in het realiseren van een woongebouw dat in alle opzichten de vooruitgang vertegenwoordigt. Het zou moeten gaan om duurzaam wonen. Dat begint bij plattegronden die levensbestendig wonen mogelijk maken. Waar hoge isolatiewaarden een lage EPC garandeert. Waar de energie door warm/koude opslag in de bodem wordt gewonnen. En waar de lift, mede door de energie uit zonnepanelen wordt aangedreven. Maar een duurzaam woongebouw moet ook zelf zeggingskracht hebben. Het gebouw zelf moet iets toevoegen aan het stadsbeeld. Het mag een boegbeeld zijn. Met materialen die onderhoudsvrij zijn en een detaillering die schoonheid en perfectie laat zien.

En nu begin januari is het zover. De eerste bewoners van de Coendersbuurt hebben hun intrek genomen in het Grachtenhuis Nieuw Delft. Dat het gelukt is, is te danken aan mijn vijf opdrachtgevers. Allen zijn het bewoners die vroeger in Delft gewoond, gestudeerd (vier van de vijf) of gewerkt hebben. Zij hadden de wens om in het nieuwe Delft te gaan wonen in een woning waar je met elkaar oud kan worden, waar je onafhankelijk bent maar toch ook op een plezierige manier met elkaar samen in een woongebouw woont. Zij zijn de uitdaging aangegaan om in een CPO-project te stappen en door eendrachtige samenwerking hebben zij in een recordtijd hun voornemen omgezet in een geweldig woongebouw op een hele aantrekkelijke locatie. In december 2014 vormden zij de vereniging Grachtenhuis Nieuw Delft. Precies een jaar later, december 2015, tekenden zij de aanneemovereenkomst met aannemer de Capelse Streekbouw bv. Op 3 maart 2016 konden wij als eersten gaan bouwen in de Coendersbuurt. Onze Minister van Wonen, Stef Blok sloeg op 3 maart 2016 de eerste paal. En, alweer in december, werden op de 15e de eerste sleutels aan de bewoners uitgereikt. Het verhuizen kon beginnen. En nu begin januari wonen mijn opdrachtgevers er en zijn zij de eerste bewoners van de Coendersbuurt in Nieuw Delft. Op 15 januari was de eerste Open Dag/ Nieuwjaarsborrel waar de buren van de Coendersbuurt, die nog volop aan het bouwen zijn, konden komen kijken hoe ‘ons’ grachtenhuis geworden is.

Trots, trots, trots ben ik op het feit dat het gelukt is om dit CPO-project, wat toch vaak als moeilijk wordt beschreven, in zo’n korte tijd en in zo’n fijne samenwerking te volbrengen. De kop is eraf in Nieuw Delft. Nu maar hopen dat ons project de gemeente ook zal stimuleren om meer burgers de kans te geven om met elkaar een eigen woongebouw te mogen realiseren in Nieuw Delft. Het past ook in de traditie van Delft waar een veelvoud van burgerinitiatieven de historische binnenstad de moeite waard maken, om te wonen, te werken en om er voor je plezier te zijn. Wat in het verleden kon, kan nu ook. Het Grachtenhuis Nieuw Delft in de Coendersbuurt is daarvan een levendige illustratie.

Enkele feiten over het Grachtenhuis Nieuw Delft:

  • Particuliere opdrachtgevers: vijf huishoudens (leeftijd van 53 tot 73 jaar)
  • Architect: Studio Huijgens, Den Haag
  • Aannemer: Capelse Streekbouw bv
  • Woonoppervlak: 100 tot 150 m2
  • Hoogte: 10 meter, gevelbreedte 20 meter
  • Bouwbudget: ca. 1,6 miljoen. euro incl. btw
  • Locatie: voormalige spoorzone, Coendersbuurt.
  • Bereikbaarheid: 100 meter afstand Station Delft, tram en regionale buslijnen
  • Adres: Keizer Karelstraat 23 t/m 31, Delft

Gerelateerde pagina's