Bouw CPO-Nieuw Delftse Poort officieel gestart!

CPO-Nieuw Delftse Poort, wethouder Bas Vollebregt, architect Liesbeth Janson en Olivier van der Bogt, aannemer Bolton Bouw

Graag heet ik de wethouder Bas Vollebregt van de Gemeente Delft, de leden van de bouwgroep Nieuw Delftse Poort en de aannemer Bolton Bouw welkom bij de officiële start van ons CPO-project.

Grachtenhuis Nieuw Delft: Precies zes jaar geleden – in maart 2016 – sloeg Minister Stef Blok de feestpaal van de eerste CPO in Nieuw Delft. Deze bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft was voor mij als architect toen nog een compleet nieuwe manier van werken. Niet met één institutionele opdrachtgever, maar met een vijftal huishoudens die allemaal als opdrachtgever ideeën hadden over het eigen wonen. Gemeenschappelijk was dat men in een mooi, duurzaam en levensloopbestendig huis in de Coendersbuurt in Nieuw Delft wilde gaan wonen. Terugkijkend was het een flitsend proces. In 2015 maakten we het ontwerp, kregen we de vergunning en vlak voor de kerst werden de aanneemovereenkomsten getekend. Onze eerste paal in maart 2016 luidde de start in van de woningbouw in Nieuw Delft. En nog voor de Kerst betrokken de eerste bouwgroepleden hun huis.

Leeuwenhoek Special: In datzelfde jaar maakten wij een start met een tweede CPO in Nieuw Delft, te weten de bouwgroep Leeuwenhoek Special. Nu werkten we met 9 huishoudens die elk hun eigen ideeën hadden over het wonen, maar die met elkaar ook enkele voorzieningen, zoals het gebouwd parkeren en een gemeenschappelijk studio met terras op de bovenste verdieping wilden delen. In 2018 begon de bouw en eind 2019 volgde de oplevering. Opnieuw was het onze bouwgroep die als eerste begon met bouwen.

Zicht op onze locatie. De bouw is officieel gestart, de oplevering wordt eind maart 2023 verwacht

Nieuw Delftse Poort: In 2019 zijn wij gestart met een derde cpo in Veld 6 van het Van Leeuwenhoekkwartier. Nog in hetzelfde jaar kon de bouwgroep Nieuw Delftse Poort een kavel in optie nemen. Wat niemand voorzien had was een Covid-19 pandemie. Vertraging bleek onvermijdelijk, onzekerheid sloeg toe. Maar het bestuur van de bouwgroep heeft doorgezet en Studio Huijgens vond Bolton Bouw bereid om Nieuw Delftse Poort in bouwteamverband te ontwikkelen. En vandaag is het zover, dat wij de bouw van onze derde bouwgroep officieel starten. En ja, ook in dit bouwveld zijn wij weer een van de eersten.

Hier staan jullie vandaag: trotse zelfbouwers van 10 appartementen en twee ondernemers, te weten Systems Navigator en Waggy Tails, die zich met hun bedrijf in de plint van Nieuw Delftse Poort gaan vestigen. Wat fantastisch dat we dit hebben bereikt en in zo’n mooie samenwerking. Dank je wel voor het vertrouwen in ons.

En ook nog een persoonlijke noot: Ik heb ervaren dat het werken met bouwgroepen ons vak als architect een extra dimensie geeft. Een bouwgroep wil zich langdurig verbinden aan een locatie, in ons geval Nieuw Delft. Zij hebben daardoor een andere focus dan een institutionele ontwikkelaar. Ik merk dat aan heel veel dingen; een hoger tempo,  meer slagvaardigheid, open staan voor diversiteit en een gemeenschappelijk streven om te gaan voor de hoogste kwaliteit. Als architect krijg je het vertrouwen en je opdrachtgevers staan open voor jouw professionaliteit. Ik heb gemerkt dat door het werken met bouwgroepen de geluksfactor in mijn vak is toegenomen. Het maakt mijn vak als architect rijker en veelzijdiger. Kwaliteit ontwerpen en maken is belangrijk, maar samen iets maken is geweldig! En elke keer wanneer ik op bezoek ga bij een van mijn gerealiseerde cpo’s of wanneer ik deze aan geïnteresseerden laat zien, merk ik hoe blij mijn particuliere opdrachtgevers zijn met hun huis. Dit geluk straalt ook af op de stad.

CPO-Nieuw in Delft i.o.: En het zal u niet verwonderen, wij gaan door in Nieuw Delft. Nu met ons vierde CPO-project met de naam ‘Nieuw in Delft‘. De locatie is Veld 6 Zuid in Nieuw Delft. Zij die met ons het avontuur aan willen gaan kunnen zich bij ons melden. Een mailtje aan post@studiohuijgens.nl is hiervoor een mooi begin.

Oproep aan de gemeente Delft: Ik zeg het tegen iedereen die het horen wil. Zie hoe graag bewoners aan hun eigen wonen inhoud willen geven, welke diversiteit zij de stad kunnen bieden en dat bouwgroepen belang hebben bij snelle resultaten. Ik hoop dan ook, dat onze positieve ervaringen met bouwgroepen in Nieuw Delft voor het gemeenbestuur een stimulans zullen zijn om meer ruimte te geven aan eigen burgers. Vertrouw ze en geef ze de kans om zelf hun stad te maken. Veranker het recht op het maken van de stad in de gronduitgifte en dus met nieuwe kavels voor bouwgroepen.

Maar eerst gaat onze aandacht naar het bouwen. We gaan het komende jaar er stevig tegenaan om met Bolton Bouw CPO-Nieuw Delftse Poort uit de steigers op te laten rijzen!

Liesbeth Janson, Studio Huijgens, Delft, 25 maart 2022