Trots op nominatie FagelCats voor Amsterdamse Nieuwbouw prijs

Wat een mooi nieuws. Vorige maand kreeg ik van Amsterdam Woont en AT5 te horen dat mijn woon-zorgcomplex FagelCats als een van de tien beste bouwplannen is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Ik vond het een geweldig bericht en wat trots ben ik op deze nominatie. Het is alweer dertien jaar geleden dat wij, in opdracht van de woningcorporatie Ymere, een haalbaarheidsstudie deden naar de mogelijkheden om aan de verpauperde Jacob Catskade en Fagelstraat in Amsterdam, Stadsdeel-West naar de mogelijkheden voor de bouw van een woon-zorgcomplex. Veel ambities brachten wij daar bij elkaar. De sloop van de oude en verwaarloosde woningen en het volgebouwde binnenterrein zouden plaats moeten maken voor een woningbouwproject waardoor de buurt een impuls zou krijgen. En, naast zelfstandige levensloopbestendige woningen er ook zorgwoningen zouden komen voor – dementerende – ouderen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ook wilden wij, dat het binnenterrein zou worden omgetoverd tot een ware ontmoetingsplek voor de bewoners, maar waar ook de aangrenzende buren met plezier op uit konden kijken. Het heeft maar liefst tien jaar gekost om het project te realiseren. De crisis sloeg in 2008 toe en dreigde natuurlijk ook ons project te raken. Alleen maar door als team, dat onder leiding van Ymere werkte stoïcijns te blijven, hebben wij vele tegenslagen overwonnen. Maar wat misschien nog wel belangrijker, is dat wij met elkaar de oorspronkelijke ambities overeind hebben gehouden. En wat trots waren wij toen Karin Laglas, bestuurder van Ymere, het project op 26 november 2014 officieel opende. Het was gelukt.

Voor een architect is FagelCats een droomproject.

Alle redenen waarom het vak van architect zo mooi en bijzonder is komen erin samen. Het sociale doel van de zorgwoningen, het herstel van een buurt, het creëren van een ontmoetingsruimte en een tuin op het binnenterrein waar iedereen plezier van heeft, architectuur en kunst die behalve door het grote gebaar hun kracht vooral ontlene in zorgvuldige materiaalgebruik en een mooie detaillering.

Tien jaar hard werken, maar wat was het de moeite waarde. Het is iedere keer weer een plezier om mensen mijn project te laten zien en vooral te zien hoe de bewoners van het project en de buurt trots zijn op het resultaat. Daar doe je het voor. Maar wat is het ook een beloning wanneer de kwaliteit van mijn project ook nog wordt herkend door zoveel meer mensen. Het maakt mij oprecht heel blij. Ik kijk natuurlijk uit naar de uitreiking van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs op 30 september in het Pakhuis De Zwijger.

Wilt u ook u opvatting bekend maken? Schroom dan niet om uw stem uit te brengen: stem FagelCats. Maar wat de uitslag ook wordt, de nominatie is al geweldig. En wat stimuleert het om door te gaan met het maken van mooie projecten. Wilt u meer van mijn werken weten? Neem gerust contact op. post@studiohuijgens.nl

Liesbeth Janson, Architect van FagelCats

Wilt u ons project zien, kijk op Nominatiefilm AT5 – FagelCats of kijk naar FagelCats opgenomen in ‘Gebouwd in Amsterdam, projectenboek 2014-2015’